Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Νομος ειναι το Δικιο του Εργατη?

Περιγραφή σκηνικού
  • ΣαββατοΒραδο.
  • Δεξιωση γαμου.
  • Το ζευγαρι εχει φτασει στην εισοδο του χωρου.
  • Εχουν γυρισει ολοι και τους κοιταζουν (περι τους 250 καλεσμενους.)
  • Μουσικη
  • Χαμογελα
  • Φλας, καμερα, τρακ...
  • Ο μπουφες τους περιμενει. Εχει πανω του 15 ρεσο με διαφορα καλουδια, 8 μπολ με σαλατες, 4 καθρεπτες με καναπεδακια, 2 με σολωμο καπνιστο και φρουτα.Λιγο πιο περα ειναι το μπαρ.
Τελος περιγραφης


ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΕΛΕΙΑ...
Αλλωστε αυτοι οι ανθρωποι ελπιζουν οτι δε θα ξανακάνουν ΟΟΟΛΑ τουτα για την υπολοιπη ζωη τους. Ετσι δεν ειναι?

Παμε λοιπον στον προλογο.

Πισω απο τον μπουφε επρεπε να ειμαι εγω, αλλα λογο της μερας (εχουμε την ιδια ωρα ακομα 5 δεξιωσεις σε παραπλευρους χωρους) δεν ειμαι εκει και απλα παρακολουθω εναν "εκκολαπτόμενο" μαγειρα ο οποιος με 1500 δρχ/ωρα (μιλαμε για το 2000) εχει ερθει να μαγειρεψει καποια απο τα φαγητα και να κανει τις "αλλαγες", στη γλωσσα τη μαγειρικια, των ρεσσο που αδειαζουν.

Του εχω πει και δειξει τι πρεπει να κανει και πως, σε προηγουμενες δεξιωσεις αναλυτικα οσο δεν παιρνει.

Χαμογελο, ευγενεια, να ξερεις τα ονοματα των φαγητων (ευκολο αν εχεις φτιαξει 1-2 και εχεις προετοιμασει ακομα 3 απο τα 15) και να σερβιρεις τα πιατα των πελατων (του ζευγαριου ντε)... οι υπολοιποι θα βαλουν μονοι τους στα πιατα τους. Με λιγα λογια πρεπει να δωσεις ψυχη και σωμα για 10' λεπτα ωστε να μεινει μια ομορφη εικονα στο ζευγαρι αλλα και στην καμερα που γραφει.


Η ΦΡΙΚΗ
ή αλλιως
ΠΩΣ ΓΙΝΕΣΑΙ ΤΥΡΑΝΟΣ ΣΕ 7 ΔΕΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΠΤΕΡΟΛΕΠΤΟΥ


Ο μαγειρακος, τη στιγμη που φτανει το ζευγαρι... εχει κατσει σε μια ακρη του μπουφε και...
ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ!?!

Ειμαι εξω απο τον μπουφε και βρισκομαι αυτοματως (κατι σαν το σουπερμαν?!?) απο μεσα να σερβιρω κρυβοντας οσο μπορω τον τηλεφωνητη που ειχαμε βαλει για μαγειρα στο μπουφε.

Το σκηνικο το πηραν χαμπαρι τεσσαροι ολοι κι ολοι. Ενας ειναι ο Γραφων, Ενας ο Παθων (ο συζηγος ντε), ο Αρχισερβιτορος και ο ΚαμεραΜαν.

Για καλη μας τυχη ο παθων ειναι ανθρωπος που πατα στη γη και δε δινει σημασια παρα μονο χαμογελα και με κοιτα με νοημα την ωρα που βαζω στο πιατο του λιγες πατατες ντοφινουαζ.


ΤΟ ΘΕΜΑ (επιτελους)

Ο τηλεφωνητης δεν ξαναηρθε για δουλεια και ειμουν συμφωνος με την αποφαση, ειδικα οταν ρωτησε με ψιλοτσαμπουκα "καλα να μην απαντησω? μπορει να ηταν αναγκη."
Τα κινητα κατα την διαρκεια του σερβις απαγορευτηκαν για ολους πλην των "στελεχων" που λογο της εκτασης του χωρου τα χρησιμοποιουσαμε για τη δουλεια.

Ρητη απαγορευση καθισιου κατα την διαρκεια του σερβις.

Δεν ειμαι τιποτα αλλο παρα ενας μαγειρακος. Δεν νιωθω οτι εχω βλεψεις τυραννου . Δε θελω να γινω κακος προς κανεναν και δε θελω να "φαω" κανεναν διπλανο μου για να ανεβω...

Αλλα ΟΛΑ εχουν συμβει στην πορεια.
Εχω "κοψει" ανθρώπους ή εχω συμφωνήσει να "κοπούν" γιατι...
  • εκλεβαν
  • πιάστηκαν στα χερια (μεσα σε κουζινα παρα ειναι επικίνδυνο να πιασει καποιος ενα μαχαίρι)
  • χουφτωσαν και εκαναν το βιο αβίωτο σε συνάδελφο...
  • δεν συνεργαζοταν και δεν δεχοταν την ιεραρχια.
  • δεν ακολουθουσαν το ιερο βιβλιο (το μενου ντε, για κουζινα μιλαμε)
  • καθονταν και/ή μιλουσαν στο γαμώκινητό την ωρα της δουλειας
  • ετρωγαν την ωρα της δουλειας και στο χωρο που παρευρίσκονταν οι πελατες... (μιλαμε για το χωρο της δεξιωσης)
Ολα εγιναν με συνοπτικες διαδικασιες, κατω απο την δικη μου υποκειμενικη αντιληψη και με την εγκριση απο την πλευρα της εταιριας.
Την ιδια ωρα δουλευα το λιγοτερο 12 ωρες/μερα (με προσωπικο ρεκόρ τις 26...) και μεσο ορο τις 16 ωρες/μερα... στήσιμο μαγαζιού γαρ
Δε ξερω τι ειναι σωστο και τι οχι, δε θελω να κανω τον αρχοντα του σύμπαντος, δε μου αρεσει να οριζω τοσο απολυτα τους γυρω μου.
Γινονται και λαθη ξερετε και το βαρος ειναι πολυ μεγαλο.


Ολο αυτο μου ηρθε σαν ταινια οταν διαβασα στο indymedia για τη βαναυση, ομολογουμενως, συμπεριφορα της διοικησης των νοτος gallery προς το προσωπικο. Σκέφτηκα λοιπον οτι κατι τετοιο εκανα και εγω στο χωρο εργασιας μου και μαλιστα με συνοπτικές διαδικασιες.
Ειμαι λοιπον υπόλογος?

Οταν εχεις 100 - 120 ατομα προσωπικο πως τους βαζεις σε μια σειρα? Πως προστατευεσαι απο αυτον που κλεβει φιλετο μοσχαρισιο απο το ψυγειο της κουζινας? Απο αυτον που κρυβει τα μπουκαλια το ουισκι στα σκουπιδια και τα πασσαρει στον "δικο του" αποξω? Απο αυτον που με μια τοσο φυσιολογικη κινηση (το τηλ του απάντησε) καταστρεφει τη μια και μοναδικη δεξιωση που θα κανεις για το γάμο σου (και που εχεις χρυσοπληρωσει)?

Θα καώ στην κόλαση? θα είμαι μόνος ή θα έρθει και όλος αυτός ο κόσμος που "έχω" δικαίως ή αδίκως "τιμωρήσει"?

4 σχόλια:

yiaNNis είπε...

malista.... Ti na po ego tora gia ola afta.... Idia ebiria den boro na po oti exo, alla para poles analoges..
Se katalaveno san na imouna brosta...
Exeis apolito dikio, kai den ine non=mizo oute thema tiranias , oute kolaseos , ute exo tipsis pou exo ferthi asxima se kosmo ierarxika kato apo mena. To thema einai aplo, kai legete EFSINIDITOS EPAGELMATIAS, KAI POIO XENODOXIAKA (DIKO MOU KOMATI) TOURISTIKI SINIDISI... Distixos den tin exoun oloi oi dithen epaggelmaties kai malista oi neoi. Epidi omos kai ego eimai neos sxetika epaggelmatias , pada imoun efsiniditos kai den nomizo na vrethi kapoios na pei to aditheto.
Etsi opos esi exo exo adimetopisi to diskolotero ollon...
Mesimeri, o sef apon, sto tmima mou, ego kai ipefthinos vardias... Enas voithos tis zestis exei fonaxi ti voitho mou kai kati tis leei. Eo pnigom sti doulia , klismenos stin kria, kai xafnika akouo fones... TI NA DO? ena maxeri na, karfomeno stin exoteriki plevra tis palamis tis. Epezan leei, kai egine kata lathos... To mono pou tha sou po einai oti to mikro daxtilaki tis kopelitsas meta apo 4 xronia akoma einai koulo... Ti na pi kanis? O theos na mas filaei apo tous asiniditous epaggelmaties!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Stragali (Το) Απολίτιστο είπε...

Ναι ρε Τζον. Ειναι μεσα στο παιχνιδι ολα τουτα.
Δεν ξερω αν ειδες το λινκ προς το indymedia, απο εκει ξεκινησα το σχολιο. Γιατι αναρωτιέμαι πως ειναι δυνατον να τα βαζουμε παντα με τους αλλους. πχ. λενε οτι δεν τους επιτρεπουν να εχουν την κλασσική γυναικεια τσαντα, στα νοτος galery, και αναρωτιεμαι φωναχτα.
Ωραια, δεν εχουν τι αλλο να κανουν και θεσπιζουν κανονες για να σπανε τα νευρα των υπαλλήλων ή οι υπαλληλοι ειναι τοσο ζα που πρεπει να τους ψαχνεις καθε μερα γιατι κλεβουν?

Δεν κολλάω στο μαγειρικό - ξενοδοχειακο ονειρο και στην επαγγελματικη συνείδηση, σε απλα πρακτικα ερωτηματα προσπαθω να απαντησω.

Ανώνυμος είπε...

ε καλά και συ μην το παίρνεις τόσο κατάκαρδα... Εξάλλου σκέψου ότι άλλοι μπορεί ενδόμυχα να ελπίζουν ή ασυνείδητα να ξαναπαντρευτούν και να κάνουν και άλλη τελετή. και άλλη και άλλη ....